Gelozia si nevoia de confirmare

Posted: iulie 20, 2010 in Uncategorized

Unii gelosi (nu toti) pot avea ca o trasatura ascunsa o nevoie mare de atentie din partea partenerului. Gelozia ar fi in acest caz o manifestare a cererii sporite de protectie, afectiune, sprijin. Eu-l gelosului ar putea fi unul caracterizat de dependenta, patetism, centrare-pe-sine. Nevoile sale de atentie nu pot fi niciodata satisfacute in totalitate. Acest tip de gelos are nevoie de iubire intr-o masura mult mai mare decat alte persoane.

Psihanalitic, aceasta carenta ar proveni din aparitia fratilor in perioada copilariei. Eu-l copilului nu face fata la rivalitatea cu fratii, pentru ca simte impartirea atentiei parintilor.

Stim ca la caini nu toti puii primesc lapte indestul, iar puii slabi care nu ajung la san vor muri. Lupta pentru existenta genereaza rivalitatea. Acest lucru e posibil sa fie inscris si in genele noastre, ca o gelozie a fratelui dat la o parte fata de fratele care a primit „sanul mai plin de lapte”, adica grija parintilor. Capacitatea parintilor de a iubi este perceputa ca limitata, iar o crestere a interesului pentru un frate e resimtita ca o scadere automata a atentiei pentru subiect. In timp, daca parintii nu rezolva acest conflict (de multe ori neexprimat clar) carenta se poate agrava.

Cel ce simte ca fratii au primit mai multa afectiune-grija din partea parintilor nu va gestiona bine aceasta frustrare. Va creste si va fi un adult mereu nesatul de atentie si protectie din partea partenerului. Poate ajunge alcoolic, pentru a-si calma angoasa. In relatii, va cere mereu reconfirmare-reasigurare-dragoste partenerului. E un teren propice pentru gelozie, caci are  un eu vulnerabil.

In cazul unui copil singur la parinti, poate fi o lipsa de interes veritabil din partea parintilor, iar copilul simte un abandon emotional, care il duce tot la problemele expuse mai sus.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s