Gelozia ca imaginatie necontrolata

Posted: iulie 22, 2010 in Uncategorized

Exista teoria ca gelozia ar fi cauzata de reprimarea atractiei homoerotice neconstientizate. Eu cred ca numai in anumite cazuri ar fi vorba de atractie homoerotica refulata (in acele cazuri de barbati cu eu slab, ca „eternul sot” al lui Dostoievski, fascinati de masculinitatea rivalului). In alte cazuri poate fi altceva. Eu ma gandesc la o teorie. Cand un barbat se uita la un film erotic sau unul normal cu scene erotice vede un barbat si o femeie facand sex sau implicati intr-o relatie romantica. El se identifica prin imaginatie cu barbatul din scena. E un fel de posedare simbolica, la nivel cathartic. Pana aici e ok, nu apare nicio gelozie. Daca un barbat e gelos pentru ca e inselat sau i se pare ca are motive sa suspecteze asta, prin imaginatie isi creeaza un film in minte, in care apar femeia iubita si rivalul. Cu rivalul nu se poate identifica, asa cum facea usor inainte cand vedea un film erotic. Se pune insa in locul femeii, mai ales prin faptul ca a fost implicat cu ea intr-o relatie stransa, intima, si o simte jumatatea relatiei, o parte din sine, prin ganduri de genul „cum a putut, cum a facut, cum a fost in stare, ce anume a facut”. Daca se pune in locul femeii, automat va resimti acel dezgust pe care il simte orice barbat hetero puternic atras de femei la gandul ca ar fi posibil sa fie implicat intr-un act sexual homoerotic (de pilda violat in inchisoare, de o banda de interlopi, etc). Deci nu ar fi vorba de o atractie reala dar reprimata fata de acelasi sex, ci de dezgustul resimtit la imaginarea unui act sexual cu o persoana de acelasi sex.
Daca apare acest dezgust, apare si furia, apare si ura, si tristetea, competitia, compararea cu rivalul (dar ce a avut el mai bun) iar mixul geloziei e gata.
Aceasta ar explica si de ce gelozia barbatului e aproape sau total absenta cand e inselat de femeia dorita cu o femeie (daca se pune in locul femeii iubite care l-a inselat, descopera ca actul sexual imaginat este cu o femeie, ceea ce pt. el e chiar dragut).
Nici femeile nu ar fi asa geloase daca ar afla ca barbatul iubit a avut o aventura cu un alt barbat.
Acest dezgust fata de actul sexual cu o persoana de acelasi sex cred ca este innascut, o caracteristica selectata de evolutie in milioane de ani pentru a pastra atractia fata de sexul opus si implicit reproducerea genelor, se pare ca singurul lucru important in aceasta evolutie).
Homosexualii si lesbienele sunt cei care nu au acest dezust, fie ca s-au nascut fara el, din cauza biochimiei aparte, fie ca au trecut de el din cauza unor evenimente (probleme de relationare cu parintii in copilarie, dezamagiri, misoginism, mizandrism, etc).
Una din metodele terapiei gelosului sau geloasei ar fi schimbarea cognitiilor care nu functioneaza corect, respectiv decriptarea imaginatiei, a filmelor dureroase pe care si le ruleaza in minte  persoana geloasa, pentru a preveni identificarea cu personajele. Aceasta identificare nu e chiar asa ciudata pe cat pare, caci e prezenta in multe manifestari umane (fuziunea cu subiectul iubit, identificarea cu un erou de carte sau film, cu parintii, cu un model de cariera, etc)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s