Cum s-a format Eminescu

Posted: August 28, 2010 in copilarie, psiholiteratura

El a fugit la 14 ani de acasa in lume, dormind pe la stani, muncind ca sa se intretina, flamand, actor pentru mancare, etc pentru ca tatal lui era rigid, neempatic (Eminescu i-a zis „om meschin si fara inima”). Nu degeaba alti frati ai sai au fost bolnavi, s-au sinucis sau am murit tineri. Presiunea paternala era imensa. Mama era melancolica, blanda, moale nu a putut opune rezistenta.
Eminescu a preferat fuga de acasa (ca si copiii care fug azi in canale), dromomania. Doar ca fiind inteligent, a cautat sa isi termine singur studiile, la Blaj de pilda.
A ramas cu o puerilitate, (desi muncea din greu la ziar, se intretinea singur, era matur), pentru ca nu stia sa aiba grija de sanatatea sa, de trupul sau, de banii sai (cum sunt copiii care nu primesc stroke in copilarie, dragoste autentica, sa simta au valoare si merita sa ingrijeasca de sanatatea lor). Bea cafea multa, fuma mult, adica erau drogurile de pe vremea aia. Nu putea scrie decat „drogat” (ca si Cioran sau Marquez). Astfel si-a distrus sanatatea si nervii de tanar (o caracteristica a copiilor neiubiti).
Si el era interesat de buddhism si voia sa mearga in Asia chiar inainte de internarea la ospiciu.
Daca analizam de ce unii se retrag ca si calugari vom gasi multe chestii interesante in copilaria lor (vezi Mihail, prietenul lui Panait Istrati, sau Kakantzakis, prietenul lor). Mihail fugise de acasa si nu a vrut sa spuna de de ce, dar avea o mare durere (fiind educat si scolit, probabil venea dintr-o familie cu stare, dar rigida). Panait Istrati a crescut fara tata, mereu in cautarea lui prin lume (dromomanie). Kazantzakis a spus ca tatal lui e o „fiara” si de aia el va fi „neimpacat” toata viata – nu a reusit sa smulga iubirea tatalului, doar nemultumirea sa a primit-o.

Reclame
Comentarii
  1. dex spune:

    DROMOMANÍE, dromomanii, s.f. (Med.) Simptom la unii bolnavi psihici manifestat printr-un impuls irezistibil de a vagabonda; manie ambulatorie. – Din fr. dromomanie.

    Sursa : DEX ’98

    Dromomania nu este legata de prezenta sau nu a tatalui in viata fiului . Este o interpretare extinsa, insa gresita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s